Πολιτικές
Εθνικές Πολιτικές
Εθνική Δήλωση Πολιτικής: Ενισχύοντας το Επιχειρηματικό Οικοσύστημα στην Κύπρο
Η Εθνική Δήλωση Πολιτικής για την ενίσχυση του Επιχειρηματικού Οικοσυστήματος στοχεύει στην διαμόρφωση μιας νέας, προσανατολισμένης στην ανάπτυξη, κουλτούρας επιχειρηματικότητας στην Κύπρο.
Εθνική Πολιτική Ανοικτής Πρόσβασης
Η Εθνική Πολιτική Ανοικτής Πρόσβασης παρέχει το πλαίσιο, τη διαδικασία και γενικές πρόνοιες εφαρμογής που διευκολύνουν τους φορείς έρευνας στην προσπάθειά τους για υιοθέτηση πολιτικών Ανοικτής Πρόσβασης σε επιστημονικές πληροφορίες και δεδομένα.
Scientific Visa
Η Κύπρος υιοθέτησε την «Επιστημονική βίζα» στα πλαίσια καθιέρωσης ταχύτερων διαδικασιών εισδοχής ερευνητών από τρίτες χώρες και παραχώρησης αδειών διαμονής σε τέτοιους ερευνητές για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών. Το 2009, η Κύπρος τροποποίησε τον περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως Νόμο, σύμφωνα με την οδηγία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά ‘με ειδική διαδικασία εισδοχής υπηκόων τρίτων χωρών για σκοπούς επιστημονικής έρευνας’, προκειμένου να ενσωματώσει τη διαδικασία για την αποδοχή ερευνητών από τρίτες χώρες για περισσότερο από τρεις μήνες για υλοποίηση ερευνητικών δραστηριοτήτων.
Cyprus Startup Visa
Το πρόγραμμα “Cyprus Startup Visa” επιτρέπει σε ταλαντούχους επιχειρηματίες από τρίτες χώρες (εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου), άτομα ή σε ομάδες, να εισέλθουν, να διαμείνουν και να εργαστούν στην Κύπρο προκειμένου να δημιουργήσουν, λειτουργήσουν και αναπτύξουν νεοφυείς επιχειρήσεις με δυνατότητες υψηλής ανάπτυξης.
Ίδρυση επιχειρήσεων από τα κρατικά πανεπιστήμια
Ο περί Πανεπιστημίου Κύπρου και ο περί Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου νόμοι τροποποιήθηκαν το 2018, με στόχο τον καθορισμό κατάλληλου και σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου ώστε να μπορούν τα δύο κρατικά πανεπιστήμια να ιδρύουν, συστήνουν και συμμετέχουν σε εταιρείες και οργανισμούς.
Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου (ΕΕΒΚ).
Σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, για τις ερευνητικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στην Κύπρο και στις οποίες περιλαμβάνεται / συμμετέχει ο άνθρωπος απαιτείται η άσκηση βιοηθικού ελέγχου. Ο έλεγχος των ερευνητικών δραστηριοτήτων αναφορικά με θέματα ηθικής, βιοηθικής και δεοντολογίας αποτελεί αρμοδιότητα της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου (ΕΕΒΚ).