Το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), επιθυμεί να συγχαρεί τη Δρα Μαργαρίτα Χλη, τον Δρα Στέλιο Τιμοθέου και τον Δρα Ιωσήφ Κόβρα, του Πανεπιστημίου Κύπρου, για την επιτυχή εξασφάλιση ERC Consolidator Grant στο πλαίσιο της πρόσκλησης 2022. Αξίζει να σημειωθεί ότι, είναι η πρώτη φορά που σε πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council – ERC), του κορυφαίου Ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού οργανισμού για την υποστήριξη άριστης έρευνας αιχμής, εξασφαλίζονται ταυτόχρονα τρία έργα για ερευνητές / ερευνήτριες στην Κύπρο!
Συνολικά, στην πρόσκληση υποβλήθηκαν 2.222 προτάσεις, σε όλα τα επιστημονικά πεδία και θα χρηματοδοτηθούν 321 Κύριοι Ερευνητές και Ερευνήτριες (Principal Investigators – PIs). Η Πρόεδρος του ERC, Καθηγήτρια Maria Leptin, σχολίασε: «Τα ERC Consolidator Grants, υποστηρίζουν ερευνητές και ερευνήτριες σε ένα κρίσιμο σημείο της καριέρας τους, ενδυναμώνοντας την ανεξαρτησία τους, ενισχύοντας τις ομάδες τους και βοηθώντας τους να καθιερωθούν ως ηγέτες στα πεδία τους. Μα πάνω από όλα, αυτή η υποστήριξη, τους δίνει την ευκαιρία να επιδιώξουν τα επιστημονικά τους όνειρα!».
Η Δρ Μαργαρίτα Χλη, είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το έργο της “High–fidelity collaborative perception of small unmanned aerial vehicles” (SkEyes) αφορά το πεδίο της αυτοματοποίησης της πλοήγησης μικρών drones (μη επανδρωμένα αεροσκάφη), στο οποίο τα τελευταία είκοσι χρόνια, σημειώθηκαν εντυπωσιακές εξελίξεις. Παρά τη δραματική πρόοδο της τεχνολογίας, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθούν αυτόνομα έξυπνα drones σε δύσκολες αποστολές έρευνας και διάσωσης, σε καταστροφές και πυρκαγιές. Το έργο SkEyes υπόσχεται να προάγει την τεχνολογία αιχμής του σήμερα με στόχο να εξελίξει συλλογική ρομποτική αντίληψη και αξιοπιστία μιας μικρής ομάδας από drones, χρησιμοποιώντας τα ως μάτια στον ουρανό (eyes in the sky) με δυνατότητες έξυπνης πλοήγησης και συνεργασίας σε πραγματικές και δύσκολες συνθήκες.
Ο Δρ Στέλιος Τιμοθέου είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και ακαδημαϊκό μέλος του Κέντρου Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία ΚΟΙΟΣ, του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το έργο του “Real–Time Urban Mobility Management via Intelligent UAV–based Sensing” (URANUS), προτείνει μια δυναμική και ευφυή ανίχνευση της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών σε πραγματικό χρόνο μέσω Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΜΕΑ) και τη χρήση των συλλεγόμενων πληροφοριών για τη διαχείριση της αστικής κινητικότητας. Ειδικότερα, προτείνεται ένα ολιστικό πλαίσιο για την παρακολούθηση και τον έλεγχο της αστικής κινητικότητας σε πραγματικό χρόνο, καθώς και τον λειτουργικό προγραμματισμό των ΜΕΑ. Οι λύσεις και τα εργαλεία που θα αναπτυχθούν έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν σε σημαντική βελτίωση της αστικής κινητικότητας με πολλαπλά περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά οφέλη. Το URANUS αναμένεται να αναβαθμίσει την κατανόηση μας σε σχέση με την ταυτόχρονη βελτιστοποίηση της ανίχνευσης, της παρακολούθησης και του ελέγχου των συστημάτων ευφυών μεταφορών όπως και άλλων πεδίων που εστιάζουν στη χρήση ΜΕΑ.
Ο Δρ Ιωσήφ Κόβρας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το ερευνητικό έργο του έχει τίτλο “Disappearing Act: Reconstructing the Crime of Disappearances in Times of Political Violence” (DISACT). Περίπου 1,000 άνθρωποι ‘εξαφανίζονται’ καθημερινά σε βαθιά διαιρεμένες κοινωνίες, και περιοχές συγκρούσεων. Εντούτοις, η γνώση μας για την ιστορική αφετηρία του εγκλήματος ή τα κίνητρα που ωθούν παραστρατιωτικές ομάδες ή καταπιεστικά καθεστώτα να υιοθετήσουν τις εξαναγκαστικές εξαφανίσεις είναι περιορισμένη. Για παράδειγμα, πότε εφευρέθηκε το έγκλημα των εξαφανίσεων και πώς διαχύθηκε διεθνώς; Γιατί μόνο κάποιοι βίαιοι δρώντες χρησιμοποιούν συστηματικά τις εξαφανίσεις, ενώ άλλοι τις αποφεύγουν; Απαντώντας στα συγκεκριμένα ερωτήματα το ερευνητικό έργο DISACT θα συνδυάσει εθνογραφικά, ιατροδικαστικά, νομικά και αρχειακά δεδομένα, εμβαθύνοντας με τον τρόπο αυτό τη γνώση μας σε ένα εκ των πλέον σύνθετων εγκλημάτων της εποχής μας.
Τα ERC Consolidator (CoG) Grants απονέμονται σε άριστους ερευνητές και ερευνήτριες, με περισσότερα από 7 και μέχρι 12 έτη εμπειρίας από την απόκτηση του PhD τους και με πολλά υποσχόμενα επιστημονικά επιτεύγματα στο βιογραφικό τους. Τα προτεινόμενα έργα πρέπει να είναι φιλόδοξα και υψηλού ρίσκου/ωφέλειας και να αφορούν έρευνα αιχμής σε οποιοδήποτε τομέα. Η χρηματοδότηση ανέρχεται σε €2 εκ., με δυνατότητα επιπρόσθετης χρηματοδότησης €1 εκ. σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, για μέχρι 5 έτη. Τα ERC CoG 2022 αποτελούν μέρος του Horizon Europe, του Προγράμματος Πλαίσιο της Ε.Ε. για Έρευνα και την Καινοτομία, 2021-2027.
Το ΙδΕΚ υποστηρίζει ενδιαφερόμενους ερευνητές και ερευνήτριες που σκοπεύουν να υποβάλλουν προτάσεις ERC με φορέα στην Κύπρο, μέσω της παροχής συμβουλευτικής στήριξης και υπηρεσιών προεπισκόπησης πρότασης, πρόσβασης στο ERC Mentoring Initiative, υπηρεσίες εκπαίδευσης κατά το στάδιο συνέντευξης κ.α. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τα αρμόδια Εθνικά Σημεία Επαφής (Κατερίνα Καρακασίδου Μάλλα, [email protected], τηλ. 22205036 και Ιωάννης Θεοδώρου, [email protected], τηλ. 22205038).