Ο Πυλώνας ΙΙΙ, περιλαμβάνει τρία υπό-Προγράμματα:
- Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας
Στήριξη ρηξικέλευθων καινοτομιών που έχουν την δυνατότητα δημιουργίας αγορών.
«Pathfinder» – προηγμένη έρευνα, αρχικά στάδια ανάπτυξης της τεχνολογίας.
«Accelerator» – καινοτομία και αρχική διείσδυση στην αγορά έως το στάδιο πριν από τη μαζική εμπορική διάθεση.
- Ευρωπαϊκά Οικοσυστήματα Καινοτομίας
Σύνδεση με περιφερειακούς και εθνικούς παράγοντες καινοτομίας (EIC Forum, Enterprise Europe Network και Startup Europe). - Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΚΤ)
Συγκέντρωση των κυριότερων παραγόντων (έρευνα, εκπαίδευση και επιχειρήσεις) γύρω από έναν κοινό στόχο για την προαγωγή της καινοτομίας.
Προγράμματα European Innovation Council (EIC)
Τα Προγράμματα του EIC (European Innovation Council) είναι μέρος του Πυλώνα ΙΙΙ μαζί με το EIT (European Institute of Innovation & Technology) και το ΕΙΕ (European Innovation Ecosystems), το οποίο αφορά σε θέματα ανοικτής καινοτομίας. Αριθμός Προγραμμάτων του EIC αρχικά είχάν περιληφθεί πιλοτικά στο Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» για να υποστηρίξουν την εμπορευματοποίηση των τεχνολογιών υψηλού ρίσκου/υψηλής απόδοσης (high-risk, high-impact technologies) στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα Προγράμματα θα εφαρμοστούν πλήρως από τον Απρίλιο του 2021 στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ορίζοντα Ευρώπη».
To EIC στοχεύει στην υποστήριξη τεχνολογικών ανακαλύψεων και καινοτομιών οι οποίες θα είναι ανατρεπτικές (game changing) και θα έχουν την προοπτική να αναπτυχθούν, να ανταγωνιστούν και να αποκτήσουν ηγετική θέση στη διεθνή αγορά. Υποστηρίζει όλα τα στάδια της καινοτομίας, από δράσεις έρευνας και ανάπτυξης για την επιστημονική βάση τεχνολογικών ανακαλύψεων, την επικύρωση και επίδειξη τεχνολογικών ανακαλύψεων και καινοτομιών μέχρι την ανάπτυξη και εξέλιξη νεοφυών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Το Πρόγραμμα Εργασίας του ΕΙC, με προϋπολογισμό κοντά στα 10 δισεκατομμύρια Ευρώ, περιλαμβάνει τρία βασικά προγράμματα:
- Το «Pathfinder» το οποίο θα παρέχει χρηματοδοτήσεις σε φιλόδοξες, ρηξικέλευθες υψηλού ρίσκου καινοτομίες από το πρώιμο τεχνολογικό στάδιο (πρώιμη επίδειξη, ανάπτυξη επιχειρηματικού πλάνου και στρατηγικής) .
- Το «Transition» το οποίο θα παρέχει χρηματοδότηση για τη μετατροπή των αποτελεσμάτων της έρευνας σε ευκαιρίες καινοτομίας και
- Το «Accelerator» το οποίο θα χρηματοδοτεί επιχειρήσεις για να αναπτυχθούν και να αναπτύξουν υψηλού ρίσκου/υψηλής απόδοσης καινοτομίες υποστηρίζοντας πιο ψηλά επίπεδα τεχνολογικής ωριμότητας.
Σε όλα τα χρηματοδοτούμενα έργα και επιχειρήσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρέχει υπηρεσίες επιχειρηματικής επιτάχυνσης (business acceleration services) από τις οποίες οι δικαιούχοι θα έχουν πρόσβαση σε εμπειρογνώμονες, επιχειρήσεις, επενδυτές και άλλους σημαντικούς φορείς του οικοσυστήματος. Το Πρόγραμμα Εργασίας του EIC θα περιλαμβάνει επίσης επιπρόσθετες δραστηριότητες όπως αριθμό βραβείων (Women Innovators, European Capital of Innovation-iCapital κ.ά.).
Μέρος της χρηματοδότησης θα δίνεται μέσω ανοικτών προσκλήσεων (open calls) χωρίς προκαθορισμένες θεματικές προτεραιότητες. Οι ανοικτές αυτές προσκλήσεις έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν υποστήριξη για τεχνολογίες και καινοτομίες σε διαφορετικά επιστημονικά, τεχνολογικά, και εφαρμοσμένα πεδία ή που αφορούν συνδυασμούς διαφορετικών πεδίων. Χρηματοδότηση θα δίνεται επίσης και μέσω των Στρατηγικών Προκλήσεων (EIC Strategic Challenges). Η χρηματοδότηση που θα παρέχεται θα απευθύνεται σε συγκεκριμένες τεχνολογικές και καινοτόμες ανακαλύψεις μέσω ειδικών προσκλήσεων για τα τρία Προγράμματα. Αυτές οι Στρατηγικές Προκλήσεις λαμβάνουν υπ’ όψη τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μετάβαση σε μια πράσινη, ψηφιακή και υγιή κοινωνία, όπως επίσης και τον συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό για τον «Ορίζοντα Ευρώπη».