Ελάτε να γνωρίσετε τον συναρπαστικό κόσμο της τεχνολογίας!

Το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και το Ίδρυμα Ευγενίδου διοργανώνουν, στο πλαίσιο του European Researcher’s Night 2024, Εκπαιδευτικά Εργαστήρια Τεχνολογίας για μαθητές ηλικίας 12-18 ετών. Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στα γραφεία του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας το Σάββατο, 9 Νοεμβρίου 2024.

Το πρόγραμμα και θέμα των εκπαιδευτικών εργαστηρίων περιγράφεται πιο κάτω:

 

Ώρα Εκπαιδευτικό Εργαστήρι
9:30πμ μέχρι 11πμ Mobile App Prototyping

 

Το Prototyping αποτελεί το τελευταίο, πολύ σημαντικό κομμάτι στον σχεδιασμό του user experience (UX Design), της εμπειρίας ενός χρήστη σε ένα website ή app. Στη διαδικασία του Prototyping, μπορούμε για πρώτη φορά να «συνομιλήσουμε» με την ιστοσελίδα ή την εφαρμογή και να εξερευνήσουμε στην πράξη τα στοιχεία και τις δυνατότητές της με σκοπό τη βέλτιστη χρηστικότητα.

Στο εργαστήριο, θα γνωρίσουμε τη διαδικασία δημιουργίας ενός πρωτοτύπου εφαρμογής για κινητά (mobile app prototype) με απλό και κατανοητό τρόπο. Με γνώμονα τις προδιαγραφές του app και τα στοιχεία που θα περιλαμβάνουν οι οθόνες της εφαρμογής, θα δημιουργήσουμε το πρωτότυπο και θα το προγραμματίσουμε με χρήση της πλατφόρμας Thunkable.

Θα έρθουμε σε επαφή με βασικούς όρους του προγραμματισμού, όπως είναι οι εντολές, οι μεταβλητές, τα datasets και τα data sources, ενώ στο τέλος, με την ολοκλήρωση της εφαρμογής, θα δοκιμάσουμε τη λειτουργία του app σε πραγματικό χρόνο για να διορθώσουμε πιθανές ατέλειες και λάθη.

 

11:30πμ μέχρι 1μμ Meet the Future: Φωνητικές εφαρμογές

 

Στις μέρες μας, οι εικονικοί ή αλλιώς φωνητικοί βοηθοί αποτελούν μία από τις πιο ραγδαία αναπτυσσόμενες τεχνολογίες στον κόσμο. Πάνω από ένα δισεκατομμύριο φωνητικές αναζητήσεις λαμβάνουν χώρα κάθε μήνα. Πώς θα σας φαινόταν, λοιπόν, να δημιουργήσουμε από το μηδέν τη δική μας εφαρμογή που υποστηρίζει φωνητική αλληλεπίδραση και να την δούμε να λειτουργεί μέσω ενός εικονικού βοηθού, τύπου Amazon Alexa.

Στο εργαστήριο θα γνωρίσουμε τη διαδικασία δημιουργίας μιας τέτοιας εφαρμογής, χρησιμοποιώντας την online πλατφόρμα Voiceflow. Θα σχεδιάσουμε γραφικά τη ροή της εφαρμογής μας με τη χρήση κόμβων και συνδέσεων. Θα ορίσουμε τις κατάλληλες εντολές, μεταβλητές και δομές ελέγχου if. Θα συνδέσουμε την εφαρμογή μέσω API ανοιχτού κώδικα με μία βάση δεδομένων, με σκοπό να λαμβάνουμε τις κατάλληλες τιμές για τα αιτήματα που θα στέλνουμε, και στη συνέχεια, με την ολοκλήρωση της εφαρμογής, θα κάνουμε πολλές διασκεδαστικές δοκιμές!

 

Η συμμετοχή στο κάθε εργαστήρι απαιτεί συνεργασία σε δυάδες και θα χρησιμοποιηθούν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι οποίοι θα είναι διατεθούν από το ΙδΕΚ.

Οι γονείς / κηδεμόνες των παιδιών που επιθυμούν να συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά εργαστήρια μπορούν να αιτηθούν την συμμετοχή τους στον ακόλουθο σύνδεσμο, υποβάλλοντας ταυτόχρονα την Συγκατάθεση Γονέα / Κηδεμόνα για Χρήση Προσωπικών Δεδομένων.

Το κάθε παιδί μπορεί να δηλώσει συμμετοχή σε περισσότερο από ένα εργαστήρι και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή όσο το δυνατό περισσότερων παιδιών. Σημειώνεται ότι οι θέσεις είναι πολύ περιορισμένες και ως εκ τούτου σας ενθαρρύνουμε να δηλώσετε άμεσα συμμετοχή!

Συναφώς αναφέρεται ότι το κοινωφελές Ίδρυμα Ευγενίδου συστάθηκε το 1956 με τη μορφή του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, υλοποιώντας τη διαθήκη του εθνικού ευεργέτη Ευγένιου Ευγενίδη. Σκοπός του είναι η συμβολή στην τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση των νέων στην Ελλάδα. Το Ίδρυμα Ευγενίδου από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα λειτουργεί, συντηρείται, επεκτείνεται και εκσυγχρονίζεται με ιδίους και μόνον πόρους.

Το Ίδρυμα Ευγενίδου προσφέρει σειρά δραστηριοτήτων, οι οποίες περιλαμβάνουν:

  • Χορήγηση υποτροφιών.
  • Συγγραφή και έκδοση διδακτικών εγχειριδίων για την τεχνική, την επαγγελματική, καθώς και για τη ναυτική εκπαίδευση.
  • Ενημερωμένη επιστημονική και τεχνική Βιβλιοθήκη.
  • Ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα Πλανητάρια στον κόσμο.
  • Το Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας, που εκτείνεται σε 3 ορόφους και περιλαμβάνει 57 διαδραστικά εκθέματα και ειδικά εξοπλισμένους χώρους για εργαστήρια, επιδείξεις πειραμάτων και ομιλίες.
  • Σύγχρονους συνεδριακούς χώρους για τη φιλοξενία συνεδρίων και εκδηλώσεων.
  • Εργαστήριο Τεχνολογίας UTech Lab.

 

Σημειώνεται ότι το Πρόγραμμα υλοποιείται  στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου  «MISSION POSSIBLE: RESEARCHERS ON BOARD FOR AN INCLUSIVE AND SUSTAINABLE FUTURE» το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ορίζοντας Ευρώπη» της Ε.Ε. για Έρευνα και Καινοτομία 2021-2027. 

 

Για τυχόν διευκρινίσεις και περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το ΙδΕΚ στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας: κα Νέδη Καφφά, τηλ. +357 22 205039, +357 22 205000, email: [email protected]).