Η Ευρωπαϊκή Σύμπραξη ERDERA φέρνει μια νέα εποχή στην έρευνα για τις σπάνιες ασθένειες

Η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνωρίζοντας τη σημασία της έρευνας για την αντιμετώπιση των σπάνιων ασθενειών και στοχεύοντας στην ενίσχυση των προσπαθειών για υλοποίηση υψηλής ποιότητας ερευνητικών έργων στον τομέα αυτό, αποφάσισε την συμμετοχή του στην Ευρωπαϊκή Σύμπραξη ERDERA.

Σήμερα, περίπου 7000 σπάνιες ασθένειες πλήττουν περισσότερα από 300 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, ωστόσο η πλειονότητα των σπάνιων και εξαιρετικά σπάνιων ασθενειών εξακολουθεί να μην έχει θεραπευτική επιλογή. Η διάγνωση τέτοιων ασθενειών είναι χρονοβόρα  και συνήθως διαρκεί τέσσερα χρόνια για τις γνωστές ασθένειες- ωστόσο, το 50% των ασθενών δεν λαμβάνουν ποτέ οριστική μοριακή διάγνωση.

Για την αντιμετώπιση αυτών των σημαντικών ζητημάτων, η Ευρωπαϊκή Σύμπραξη European Rare Diseases Research Alliance (ERDERA)  δημιουργήθηκε για να αξιοποιήσει τα αποτελέσματα από προηγούμενα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα, όπως το SOLVE-RD, το ERICA και το Ευρωπαϊκό Κοινό Πρόγραμμα για τις Σπάνιες Παθήσεις (EJP RD).

Η Σύμπραξη  στοχεύει να λειτουργήσει ως ομπρέλα και  να συγκεντρώσει όλες τις γνώσεις, τους πόρους και τις υπηρεσίες, να ενισχύσει την κλινική έρευνα και να τονώσει την καινοτομία, ώστε η Ευρώπη να καταστεί παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα αυτό.

Με εκτιμώμενο συνολικό προϋπολογισμό 380 εκατομμυρίων ευρώ έως το 2031, η Σύμπραξη ERDERA στοχεύει να συμβάλει στην αντιμετώπιση των σπάνιων νόσων, υποστηρίζοντας την έρευνα με γνώμονα τους ασθενείς για την ανάπτυξη νέων θεραπειών και διαγνωστικών μεθόδων,  αξιοποιώντας το δυναμικό των δεδομένων υγείας και έρευνας, της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και των ψηφιακών τεχνολογιών.

Η Ευρωπαϊκή Σύμπραξη ERDERA η οποία συντονίζεται από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας – INSERM (Γαλλία) ξεκίνησε τις εργασίες της τον Σεπτέμβριο του 2024.  Στη Σύμπραξη συμμετέχουν πέραν των 170 οργανισμών από 37 χώρες, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων ερευνητικών ιδρυμάτων, σύνδεσμοι ασθενών, ευρωπαϊκών ερευνητικών υποδομών, φαρμακευτικών και τεχνολογικών εταιρειών, δημόσιων χρηματοδοτικών οργανισμών, φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, ρυθμιστικών αρχών, νοσοκομείων, πανεπιστημίων και ιατρικών συνδέσμων.

Η ΕΕ αναμένεται να συνεισφέρει περίπου 150 εκατ. ευρώ στην ERDERA μέσω του Προγράμματος «Ορίζοντας Ευρώπη», ενώ το υπόλοιπο ποσό θα προέλθει από τα κράτη μέλη και τις συνδεδεμένες χώρες με το πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη», κτλ.

Το ΙδΕΚ αναμένεται να ανακοινώσει την Εθνική Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων παράλληλα με τη Διεθνική Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων της Σύμπραξης ERDERA το Δεκέμβριο του 2024.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

ERDERA