Δημόσια διαβούλευση για τις προτεραιότητες του New European Bauhaus Facility για την περίοδο 2025-2027

Στο πλαίσιο ευρείας διαδικασίας διαβούλευσης για τον καταρτισμό του Οδικού Χάρτη 2025-2027, ο οποίος θα καθορίσει τις προτεραιότητες και θα καθοδηγήσει την υλοποίηση του New European Bauhaus (NEB) Facility, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε διαδικασία συλλογής απόψεων.

Η εν λόγω διαδικασία συλλογής απόψεων επιδιώκει να συγκεντρώσει πληροφορίες για συγκεκριμένες ανάγκες στο πεδίο καθώς και τις πλέον πρωτοποριακές και καινοτόμες ιδέες που απαιτούνται για την μεταμόρφωση του δομημένου περιβάλλοντος και την αναζωογόνηση των ευρωπαϊκών γειτονιών, στη βάση βιώσιμου και συμπεριληπτικού σχεδιασμού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τον Μάρτιο του 2024 την υιοθέτηση του NEB Facility, το οποίο αποτελεί το πρώτο πολυετές εργαλείο δημοσιονομικής στήριξης του New European Bauhaus για την περίοδο 2025 έως 2027.

Βασισμένο στο Στρατηγικό Σχέδιο για του Προγράμματος «Ορίζοντας Ευρώπη» για το διάστημα 2025-2027, το NEB Facility αποτελείται από δύο βασικά μέρη που καλύπτουν τον πλήρη κύκλο της υλοποίησης λύσεων για τις ευρωπαϊκές γειτονιές:

(α) Έρευνα & Καινοτομία (Research & Innovation Component): Θα επικεντρωθεί στην έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων που θα γεφυρώνουν τη σχέση ανθρώπου και πράσινου μετασχηματισμού, με τον ενδεικτικό προϋπολογισμό του να ανέρχεται στα 120 εκατομμύρια Ευρώ ετησίως έως το 2027.

(β) Σχέδιο Ανάπτυξης & Εφαρμογής (Roll-out Component): Θα καλύψει θέματα ανάπτυξης και τεχνικής υποστήριξης, με ενίσχυση από άλλα προγράμματα της ΕΕ, μέσω των οποίων θα αναγνωριστούν επιμέρους θέματα και προτεραιότητες.

Το New European Bauhus είναι ένα πρωτοποριακό κίνημα που επιδιώκει τη δημιουργία ενός χώρου συνάντησης πολιτών, τοπικών αρχών, πανεπιστημίων, επιστημόνων, επιχειρήσεων, με σκοπό τον σχεδιασμό μελλοντικών, βιώσιμων και συμπεριληπτικών τρόπων ζωής, συνδυάζοντας την τέχνη, τον πολιτισμό, την κοινωνική ένταξη, την επιστήμη και την τεχνολογία.

Οι ενδιαφερόμενοι/νες μπορούν να συμπληρώσουν το σχετικό ερωτηματολόγιο, το οποίο περιλαμβάνει ερωτήσεις  που αφορούν και τα δυο βασικά μέρη του NEB Facility, μέσω του συνδέσμου εδώ μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου 2024.